zirkon

Zirkon och zirkonia – vad är skillnaden?

Det är väldigt vanligt att zirkon och cubic zirconia blandas ihop. I den här guiden reder vi ut begreppen.

Det är ganska problematiskt att dessa två¨material så ofta förväxlas och/eller kopplas samman. Zirkon är nämlien en äkta, och mycket vacker, ädelsten. Den är sällsynt och i fint skick därför också dyrbar. Dess eld (dispersion) är till och med bättre än diamanters!
Däremot är zirkon mjukare än diamant, så det är en ädelsten som bör användas mer varsamt. På grund av detta lämpar den sig bättre i skyddad miljö i örhängen eller halsband, snarare än som stor öppen sten i en ring.
Det finns knappt några andra material som har lika kraftig dubbelbrytning som zirkon. Det är ett signum som kan användas för att identifiera denna ädelsten.

Cubic zircon/cubic zirconia (och alla andra stavningar som förekommer…) är däremot en ädelstensimitation som är mycket vanligt förekommande. Cubic zirconia massproduceras till en låg kostnad i stora fabriker och har med andra ord ett ringa värde i reda pengar.

På grund av de snarlika namnen är det tyvärr ganska vanligt att cubic zirconia felaktigt benämns som zirkon. Detta är givetvis mycket allvarligt. Om du överväger att köpa ett smycke som sägs innehålla zirkon är det därför superviktigt att du kontrollerar att det verkligen rör sig om denna ädelsten, och inte cubic zirkonia.

Zirkon – inte lätt att särskilja

Det kan tyvärr vara svårt att identifiera en syntetisk ädelsten som cubic zirconia. I alla fall till en början. Då kan den faktiskt glänsa som en diamant, åtminstone för en lekman. Denna effekt nöts dock bort snabbt, och efter en tids användande kommer det billiga materialet att nötas och mattas av.
Om stenen är ofattbart kristallklar, men ändå har ett lågt pris, så kan du med mycket stor sannolikhet utgå från att det rör sig om cubic zirconia snarare än zirkon.

Sammanfattninsgvis kan vi konstatera att Zirkon är en naturligt uppkommen ädelsten som är gjord av zirkoniumsilikat.
Cubic zirconia framställs i laboratorium och är en oxid (Zirkonuimoxid). Cubic Zirconia har sedan upptäckten i labb 1973 använts som en diamant-imitation.

Fotnot: vill du läsa mer om syntetiska ädelstenar? Besök vårt ädelstenslexikon!