Welo-opal

Welo-Opal, fyndet från Etiopien!

Opaler från Australien har varit kända länge. På senare år har dock en ny spännande sort dykt upp på marknaden. Vi pratar naturligtvis om Welo-opal.
Denna sten är genomskinlig och imponerar med sin distinkta, unika ljusreflektion. Den upptäcktes i den bergiga regionen Semien Wollo i nordöstra Etiopien. Den exakta tidpunkten för upptäckten är okänd. Vissa källor gör gällande att Welo-opaler introducerades i Nairobi 1993. Som upptäckare anges kemisten Tilahun Yohannes. 1994 rapporterade geologen Dr. N. Barot i en artikel i “ICA Gazette” om denna ädelstensnyhet.
Till en början gick utvinningen sakta, och ädelstenssliperiet Eyaopal i Addis Abeba slipade 400 gram med Welo-opaler först 1997. Samma år visades Welo-opalen upp på den internationella mineralmässan Sainte-Marie. Ett år senare kunde Eyaopal visa upp 350 polerade opaler på mässan i Tucson. 2008 startade den kommersiella brytningen av denna ädelsten. En ny stjärna bland opaler var född.

welo-opal

welo-opal

Mer Opal utvinns

Utvinning av opal ökade extremt stadigt under 2008. Den etiopiskagruvministern talade om tio kilo opaler under 2008, flera hundra år 2009, och slutligen flera ton under 2011. Det är dock bara cirka tio procent av de upphittade stenarna som håller tillräcklig kvalitet för att användas för kommersiella ändamål, och endast en procent som är lämplig för att användas till smycken.

Welo-opal hittas i kvartsgångar på ett djup av två till tre meter under ytan. De initiala svårigheterna med att hitta dem berodde främst på de metoder som används. Det är bara invånarna i denna region som har rätt att utvinna opalerna. Tyvärr saknar en majoritet av dem lämpliga verktyg för att bryta mineralet.

Med utvecklingen av en ny gruvregion infördes strängare normer i januari 2011. I samband med detta anställdes 500 skickliga gruvarbetare. Den etiopiska regeringen reglerar och övervakar nu sina värdefulla fyndigheter mycket, och direkthandel mellan köpare och gruva är förbjuden.

Utmärkande för Welo-Opal

Den kännetecknas av sina ljusa färger och vackra öppenhet, samt imponerar med sina skimrande reflektioner i alla regnbågens färger – men främst i gult , orange , rött och grönt. Till skillnad från sina australiensiska släktingar var Welo-opaler tidigare mindre motståndskraftiga. I dag är så inte längre fallet. Dock är ju opaler rent generellt en förhållandevis mjuk ädelsten, belägen mellan 5,5 – 6,5 på Mohs hårdhetsskala. En Welo-opal bör därför inte fästas eller förvaras bredvid hårdare ädelstenar som beryll, korund eller en diamant. Då kan den repas.
En Welo-opal kan rymma upp till åtta procent av sin egen vikt i vatten

I höst öppnar Juwelo upp sin svenska nätbutik. Du kan dock redan nu upptäcka och köpa snygga smycken med juveler i vår tyska webbshop.
Hitta vackra accessoarer med Welo-opaler hos Juwelo nu!