vitguld

Vitguld – den kompletta guiden

Vitguld är en typ av guld som efterfrågas ganska ofta. Men vad är det här för legering egentligen?
Läs vår guide.

Det här är egentligen inte, till skillnad från vanligt guld, en ren ädelmetall. Ur den aspekten kan det tyckas lite märkligt att det blivit så populärt.
Det var i början av 1900-talet som producenter tog fram den här varianten av guld. Tanken var att konkurrera med platinasmycken med en billigare variant. Den ambition man hade var alltså att skapa guld som såg så platinaliknade ut som möjligt. Med tanke på hur poppis vitguld är i dag över hela världen så får man väl säga att experimentet lyckades.
Numer kan vitguld till och med ge rött guld en match vad gäller vigselringar!

Vitguld – en legering

Den här typen av guld är en blandning som även innehåller silver och koppar. Den vita färgen kan du framkalla med hjälp av antingen palladium, platina eller nickel. Förr i tiden var det vanligt att guldet färgades med hjälp av nickel. I takt med att nickelallergier blev allt vanligare så slutade man dock med detta. Halten av den vita metalltillsatsen avgör hur vitt guldet blir.

När färgningen har genomförts så utförs sedan allt som oftast något som kallas för rodinering, eller rodiumplätering. Det innebär helt enkelt att producenten lägger ett lager med rodium på smycket. Detta gör det blir mer slittåligt, samt får bättre lyster och färg.
Tyvärr är inte rodinering en bestående behandlingsmetod. Den nöts undan och måste därför upprepas med jämna mellanrum.
I de fall där smycket inte genomgår den här typen av plätering från början så behöver det heller inte göras senare. Det är så klart mer praktiskt, men det innebär också att du får ett smycke vars färg inte är lika fin.

Det finns många olika sorters sammansättningar för vitguld och de får ofta fantasifulla prefix som “champagne” och liknande. Dessa legeringar har olika färger, hårdhet och glans. Det är därför bra att göra lite extra research kring vilka blandningar du själv tycker är snyggast. Kunskap är kung!

Läs mer om guld i vårt ädelstenslexikon!