vigselringar

Vigselringar – läs denna guide innan du väljer ring

Ska du och din partner köpa vigselringar?
Läs vår guide först i så fall. När du läst vår guide till vigselringar kommer du att veta allt du behöver för att göra rätt val.

Vigselringen har en historia som sträcker sig cirka 6000 år tillbaka i tiden. Det var i antika Egypten som seden upprättades, som en symbol för evig kärlek. Sedan dess har användandet av vigselringar spridits över hela världen och är i dag en del av nästan alla bröllop. Vanligast är man använder ringar av guld för att knyta de romantiska banden.

I Sverige genomförs i snitt lite drygt 45 000 bröllop per år. 2015 var siffran cirka 52 300, medan det 2014 var 47 000 par som gifte sig. 1989 var ett rekordår för vigslar i Sverige. Då genomfördes hela 108 919 stycken vigslar!
Rent statistiskt är ofta det första och det sista året på varje decennium de två år som flest gifter sig.

Att tänka på vid val av vigselringar

Det är inte så lätt att välja rätt ringar. Det finns många saker ni måste bestämma innan köpet. De viktigaste frågorna att fokusera på är följande:

* Vilken sorts ädelmetall ska användas, och i vilken färg?
* Vilken stil ska det vara på ringarna?
* Vilken stil ska gravyren ha?
*  Vilka ringstorlekar har ni?
* Hur mycket ska ringarna kosta?
* Ska det bara vara en ädelsten i ringen, eller ett helt set?

Det är med andra ord ganska mycket att tänka på för något som vid en första anblick ser så enkelt ut. Så här är de bästa stegen för att hitta rätt.

Välj rätt design för era vigselringar

Det finns en rad olika stiler att välja på. Det gäller att hitta en som både känns rätt på fingret men som också är snygg. Ringen ska anpassa sig efter handen snarare än tvärtom. Det gäller därför att ta hänsyn till ringbärarens livsstil, samt hur van/bekväm denne är med att ha ringar på sina fingrar.
Låt dig inte förblindas av en snygg design. Tänk också på hur praktisk ringen kommer att vara. Kan du ha en större ring med håligheter på jobbet, eller finns det risk för att det fastnar för mycket smuts på den då?
Kan du ha en spektakulär ring med utstickande ornament och stenar. eller kommer du fastna i saker, eller riva sönder kläder jämt och ständigt?
Vigselringar ska alltid kännas naturliga att använda i vardagslivet!

En person som sällan använt smycken och ringar bör sikta in sig på en ganska lätt ring som knappt känns på fingret. Ovana ringbärare bör även undvika kantiga vigselringar, eftersom de känns mer på fingret.
En van bärare som känner sig bekväm med ringar på fingrarna kan med fördel välja en tyngre och större ring. Ett bra knep är att välja en ring som påminner om ens förlovningsring – förutsatt att du var bekväm med den vill säga!
(Självklart bör designerna på ringarna också matcha)

Det där med bredden är en sak som är viktig att få till rätt, av många skäl. Har du lätt att få handsvett bör du till exempel undvika en bred ring, samma sak gäller om du har eksem. Precis som en för trång sko så kan en för bred ring skapa fukt, och förorsaka en svampinfektion.

Ring från Juwelo

Ring från Juwelo

Fler tips kring val av design på vigselringar

Den som har korta fingrar bör också vara försiktig med bredden på ringen. Blir ringen för bred kan du få problem med att böja fingrarna ordentligt.

Bredden är även viktig om ni vill ha likadana ringar. För att bibehålla proportionerna är det då nämligen ett smart knep att den som har större fingrar väljer en likadan ring, fast lite bredare.

Tillhör du dom som har väldigt “livliga” fingrar, som ofta sväller och ändrar storlek?
Om svaret är ja så bör även du välja en smalare ring. Du kan då med fördel även gärna välja en design med rind ringskena, eller välvd insida.

En annan sak som är värt att tänka på kring designen är eventuella mönster eller specialdesigner. Den här typen av ringar är ofta de som riskerar att kännas omoderna snabbast. Vill ni ha vigselringar vars design klarar tidens tand?
Välj diskreta och klassiska stilrena designer i så fall!

En höstig ring från Juwelo

En höstig ring från Juwelo

Att välja rätt metall till vigselringar

Det finns en rad olika metalllegeringar att välja på för vigselringar. Vi rekommenderar dock inte silver. Den som vill ha silverfärgade ringar bör istället välja platina eller vitguld. Det är ju också vamligt att båda parter väljer samma ädelmetall, men det kan även vara snyggt med lite kontrast. En person kan till exempel ha vanligt gult guld och den andre vitguld!

De metaller vi rekommenderar är platina, vitguld, gulguld, roséguld och palladium. De har alla lite olika för- och nackdelar. Platina är till exempel mycket mer stryktåligt än guld – men är i gengäld också tyngre än guld.
Platina är också mer ovanligt och därmed mer exklusivt än vitguld (som ser snarlikt ut) – men är då också mycket dyrare.
En annan sak att ta i beaktande innan du väljer platina är att ganska få guldsmeder i Sverige jobbar med platina.

Vitguld har under många år blivit alltmer populärt i vigselringar. Det är snyggt och passar bra ihop med vita diamanter!
Tänk dock på att vitguld måste rodineras om med några års mellanrum. Annars försvinner både färg och lyster. Det är lyckligtvis inte så dyrt att göra detta. Så orkar du gå till guldsmeden lite då och då är detta inget problem.

Roséguld är ju väldigt romantiskt i och med dess röda och rosa toner. I och med att legeringen innehåller koppar så är roséguld även lite mer slitstarkt än vanligt guld. Tyvärr kan dock koppar framkalla allergiska reaktioner hos vissa, så säkerställ att du inte är känslig för metallen innan ett eventuellt köp.

Gulguld är klassikern som historiskt sett varit mest populärt. Det är den mest allergivänliga varianten av guld och kräver minst underhåll. I gengäld tål den dock också mindre stryk än andra sorter.

Palladium är mycket mer slitstarkt än guld och är allergivänligt. Det är en relativt lätt metall, men den har tyvär också lägre status än platina. Det är heller inte alla guldsmeder som jobbar med palladium.

Pris på vigselringar

Den kanske viktigaste frågan att besvara är hur mycket pengar ni vill lägga på vigselringarna. Enligt gammal tradition så förväntades en vigselring kosta cirka 2-3 månadslöner. Det finns dock inget som säger att det måste vara så. Svaret är egentligen enkelt – lägg så mycket pengar som ni har råd och känner er bekväma med. Det viktigaste är i slutändan er kärlek, inte priset på era ringar. Det är med andra ord inte läge att ta ett sms-lån bara för att köpa dyrare ringar.

Vill du veta mer om ringstorlekar och ädelstenar?
Ta en titt på juwelo.se!