Halsband från Juwelo - smycken med ädelstenar

Välj smycken utifrån din hudton!

En diamant eller safir ser inte likadan ut på två olika personer. Det finns många skäl till det, men ett av de främsta är att vi alla har olika hudtoner. Om du följer dessa råd blir det lättare att välja smycken och ädelstenar som passar just dig!

Hitta de rätta färgerna
Utöver hudton bör du även ta hänsyn till din hårfärg, och ansiktsform. Dina personliga preferenser för vad som passar ihop och tycker är snyggt blir med andra ord helt avgörande. Ett bra knep är att utgå från hudtonen i första hand, och sedan finjustera dina val utifrån hårfärg.

Avgör din hudton
Titta på din hud i dagsljus. Hitta ett område där dina vener syns tydligt, till exempel vid vristerna. Det finns två huvudkategorier, kall och varm.
Är din hudton kall bör det finnas rosa eller röda undertonder i din hud och venerna är blå. Har du varm hudton kan det finnas gul eller guld underton, och dina vener är gröna.

Ring från Juwelo - smycken med ädelstenar

Ring från Juwelo – smycken med ädelstenar

Hudton vs ädelmetall i smycken

Det är lyckligtvis väldigt lätt att dela in ädelmetaller i samma kategorier. För kallt passar det bäst med vita eller silvriga metaller. Med andra ord, ta sikte på silver, platina, titan, rostfritt stål och vitt guld.
För varm är det bruna och gula metaller som gäller, som gult guld, koppar och mässing.

Välj förlovningsring utifrån hudton
Har du varm hud är klassikern gult guld alltid bra. Därmed inte sagt att det inte funkar med vitt guld eller roséguld, men vanligt gult guld är det som kommer komplettera huden allra bäst.
Har du kall hudton är roséguld det bästa, men samma gäller även här, vitt guld eller vanligt gult guld funkar även det.

Roséguld är ganska intressant att använda, i och med att det funkar väldigt bra både mot en extremt kall hudton, likväl som mot en extremt varm hudton. I båda fallen frambringar det rosa guldet en mycket intressant kontrast.

Kombinera smycken med hudton - ring från Juwelo

Kombinera smycken med hudton – ring från Juwelo

Balansera smycken mot hårfärg

Din hårfärg spelar också stor roll och bör tas i beaktande vid din styling. I stora drag kan du utgå från följande:

Gyllenblond:  Blått och grönt med jordiga toner fungerar väldigt bra. De flesta med denna hårfärg har också kall hudton, de varmare jordfärgerna kompletterar därför bra i detta fall. Accessoarer med en härligt grön smaragd kan till exempel vara ett bra val, eller en murrigt mörk blå akvamarin eller tanzanit.

Askblond: Rött, rosa, lila som är ganska ljusa är ideliska partners. För mörka färger kommer dominera det ljusare håret (och den kalla huden).

Brunt (med kall hudton): Svart, vitt, rött och rosa är bra val. De är starka nog att komplettera hårfärgen, men utan att för den skull vara så starka att din hud känns för blek.

Brunt (med varm hudton): röd, orange, grön och brun med jordiga toner funkar toppen. Grönt och brunt trivs i den kraftfulla varma aura som skapas av ditt hår och din hud.

Rött: Guld med en sandigare känsla passar bra, oavsett hudton. Komplettera med en ljus ädelsten om du har kall hudton, mörkare färger om du har varm hudton.

Svart: Rika och fylliga färger. Tänk blått och mörk purpur, färgerna ser ljusare ut mot svart. Vilken färg som passar bäst avgörs av din hudton.

Grått: Marinblå är en klassiker, svart funkar också bra, oavsett vilken hudton du har.

Kombinera smycken mot din hudton på ett smakfullt sätt

Kombinera smycken mot din hudton på ett smakfullt sätt

Sammanfattning av smycken som matchar din hudton

Håll tungan rätt i mun och lita på din fingertoppskänsla. Som blondin behöver du ljusa färger, men som samtidigt inte står i konflikt med din hudton. Har du svart hår och kall hudton finns det redanen naturlig kontrast. Det kan du dra nytta av och använda juveler som kontrasterar din hud, fast lite mindre än vad ditt hår gör.

Sedan ska du heller inte underskatta andra faktorer. Har du till exempel ögon som drar mycket uppmärksamhet till sig kan det sätta hudton och hårfärg lite ur spel och ge utrymme för okonventionella kombinationer, din personlighet och generella stil spelar in. Var inte rädd för att experimentera!