topas

Topas – novembers fina månadssten

Topas betyder något i stil med värdefull eller dyrbar ädelsten. Novembers månadssten symboliserar kärlek och tillgivenhet. Förr i tiden trodde man att topas blockerade ondska och skyddade bärarens ögon. Tanken var även att ägaren av denna ädelsten skulle få högre intelligens och mer styrka. I dag vet vi bättre än sådan vidskeplighet, men topas är fortfarande en lika vacker ädelsten för det!

Här på bloggen går vi oftast inte så mycket in på tekniska detaljer och basfakta kring alla ädelstenar. Om du är intresserad av att läsa mer om sådant för opaler så rekommenderar jag ett besök på juwelo.se hemsida. Där finns ett stort och gediget ädelstenslexikon med väldigt mycket bra information om de flesta stora ädelstenar. Du hittar sidan om topas här!

Med det sagt kan vi nu alltså fortsätta med myter, sägner och annan lite mer ytlig information 🙂
Utöver nämnade egenskaper trodde man tidigare även att opaler gav balans i livet, skapade harmoni, drev undan förvirring och bidrog till ökad spiritualitet.

Fakta om topas

Den här ädelstenen finns i många olika färger. Rosa, orange, lila och blå är alla vanligt förekommande topasfärger. Det här är en ädelsten som ofta behandlas i laboratorium för att framhäva olika sorters egenskaper, alltifrån att göra den mer opak till mer transparent.
Novembers månadssten är alltså en mångsidig ädelsten.

I dag är Brasilien världens största producent av topaser, men det finns även fyndigheter i Afghanistan, Australien, Japan, Madagaskar, Mexiko, Myanmar, Namibia, USA, Ukraina, Pakistan och Zimbabwe.

Topaser är förhållandevis sällsynta och därmed oftast ganska dyra. De finaste sorterna är de röda. Personligen tycker jag att topaser passar extra bra i halsband. Detta eftersom de ofta har väldigt fina färger och bra lyster, förutsatt att de är bra slipade.

Ring med himmelsblå topas från Juwelo.

Ring med himmelsblå topas från Juwelo.

Topaser har fått lite av en renässans på senare år. Bland annat har Kate Middleton, brittiske prinsen Williams fru, synts i droppformade örhängen med vita topaser. Kate har även örhängen med blå topas, från designern Kiki McDonough.

Så vill du smycka dig kungligt är den här ädelstenen ett bra val!