gul-diamant-fran-juwelo-detta-ar-inte-diamanten-tiffany

Tiffany – Den berömda gula diamanten

År 1878 förvärvar Charles Lewis Tiffany, ägare av Tiffany & Co. en gul diamant med en imponerande vikt : 287.42 carat som råsten!
Det här är vår guide till en av världens mest kända färgade diamanter!

Låt oss backa tillbaka bandet ännu längre för att inleda vår historia. I september 1833 öppnar Charles Lewis Tiffany och John B. Young en butik på 259 Broadway i New York. Det är en butik som säljer smycken, brevpapper och lyxvaror. Deras policy och affärsidé är att sälja exklusiva varor som är helt innovativa och revolutionerande för sin tid. En tydlig indikation på denna ambition stod att finna i prissättningen. Priserna var höga – och ej förhandlingsbara!

diamant_fargskala

Fargskala för gula diamanter.

Man nöjde sig inte heller med att produktartiklarna var av högsta kvalitet. De båda affärsmännen la vikt vid varje detalj. Förpackningar och reklamkataloger lyser av kvalitet. Allt är top notch! Företagets lyxiga rykte sprider sig och grundmuras ganska snabbt.

 

1878 är bolaget sedan länge etablerat som en stor aktör på ädelstensmarknaden. Det är därför ingen överraskning att det är just Tiffany & Co som förvärvar den jättelika gula diamanten. En ung och excentrisk gemmolog har börjat jobba på företaget för att arbeta med smycken. Han heter George F. Kunz och kommer med tiden att bli en legendarisk ädelstenskännare. Kunz förslag i detta fall blir att först studera den stora gula diamanten under ett års innan man ens bestämmer hur diamanten ska slipas och bearbetas.

gul-diamant-fran-juwelo

Gul diamant från Juwelo

Tiffany – så ska en slipsten dras

Den gula diamanten hittades i Kimberley-gruvan i Sydafrika. Efter noggrann undersökning beslutar Kunz och hans medarbetar sig för att den gula diamanten ska slipas med 82 fasetter. Resultatet blir en diamant som väger in på 128.53 carat.

 

Kunz vet att detta är en mycket speciell juvel, men inte ens han kunde nog ha förutsett hur dess värdering skulle se ut i dag. The Tiffany Yellow Diamond är än i dag en av de största gula diamanter som finns och den beräknas ha ett värde på cirka 200 miljoner euro!

The Tiffany Yellow Diamond finns i dag utställd i en monter i Tiffany & Co-butiken på Fifth Avenue i New York. Det är endast två människor som fått äran att bära den slipade diamanten. Det var Mary Whitehouse 1957, och skådespelerskan Audrey Hepburn för fotograferingen för den legendariska filmen “Breakfast at Tiffany” 1961. Jag älskar allt med den filmen, tidsandan, klädernan och framförallt, de juveler som exponeras i filmen.

Så om du är i New York och har vägarna förbi Fifth Avenue. Gå in på Tiffany & Co och beskåda ett stycke magisk ädelstenshistoria!