Ring med smaragd

Smaragd – kul guide till gröna juveler!

Det finns fyra sorters ädelstenar som traditionellt räknas som de stora. Smaragd är en av dem. I den här guiden lär du dig allt om den gröna ädelstenen.

Innan vi går på djupet med smaragder, du kanske undrar vilka de tre andra klassiska ädelstenarna är?
Svaret är diamant, rubin och safir. Så med det ur världen, låt oss dyka in i smaragdernas magiska värld.

Den som är född i maj har tur. Detta är nämligen majs månadssten. Den gröna färgen är smaragdens adelsmärke och signum. Smaragdgrön är också en väldigt passande färg för att möta våren. Att titta på en fin smaragd kan kännas lugnande och fridfullt. Det finns så klart många andra fina gröna ädelstenar, till exempel peridot och turmalin, men än så länge är smaragdens status oöverträffad!

Hängsmycke med Panjshir-smaragd

Hängsmycke med Panjshir-smaragd

Därmed inte sagt att det är en perfekt ädelsten. Smaragder är snarare beviset på att imperfektion kan vara något vackert. Det är mycket sällsynt med smaragder som inte innehåller inneslutningar. Dessa inneslutningar gör att smaragden, trots sin hårdhet, samtidigt är ömtålig. Det gör den svår att montera i smycken.
Detta har dock aldrig hindrat smaragd från att skaffa nya fans världen över. Angelina Jolie är en av många kändisar som ofta syns i vimlet med olika smaragdsmycken. Även Uma Thurman och Victoria Beckham syns med jämna mellanrum med härligt gröna smaragder. Så du är i gott sällskap om du köper smaragdsmycken!

 

Örhängen med AAA-smaragder från Zambia

Örhängen med AAA-smaragder från Zambia

Smaragd – en dyrgrip

Faktum är att en riktigt fin smaragd kan vara dyrare än en diamant av samma klass. Detta beror alltså på tidigare nämnda faktum, att smaragder utan imperfektioner är ytterst sällsynta.
En annan kul jämförelse med diamant är att en smaragd på 1 carat kommer att vara större än en diamant på motsvarande vikt. Detta beror på att smaragden har lägre densitet än diamant.
För att få bukt med de sedvanliga sprickorna och inneslutningarna så behandlas väldigt många smaragder med olja. Detta görs för att förhindra att stenen ska spricka.

På grund av inneslutningarna bör du även undvika att tvätta en smaragd på annat sätt än för hand. Tvaga den varsamt i varmt vatten,

Smaragd är släkt med akvamarin. Båda är en slags beryll. Det som skiljer dem åt är vilka spårämnen som ger ädelstenen dess färger. I smaragdens fall är det krom eller vanadin. Den bästa färgen för smaragder är antingen åt det lite blågröna hållet, alternativt perfekt grön, varken för ljus eller mörk. Den ska vara transparent.

Ring med Socoto-smaragd. titta efter inneslutningarna!

Ring med Socoto-smaragd. titta efter inneslutningarna!

Avslutningsvis, lite fakta och kul kuriosa om smaragd

  1. Världens äldsta smaragd har 3 biljoner år på nacken!
  2. Den första kända smaragden hittades i antika Egypten.
  3. Smaragder var drottning Cleopatras favoritsten!
  4. Den globala smaragdhandeln tog fart när spanjorerna importerade den till Europa från Sydamerika. Inka-indianerna hade då redan använt smaragder i många år.
  5. Det sägs att du kan se in i framtiden om du lägger en smaragd under tungan. Mitt råd gällande detta är dock: Kids, do not try this at home!
  6. Mer än 50 procent av världens alla smaragder bryts i dag i Colombia. Alla finast är Muzo-smaragderna.
  7. Smaragden “Greven av Devonshire” är en av de största smaragder som hittats. Oslipad väger den in på hela 1383,93 carat. Greven är för övrigt en Muzo-smaragd.

Vill du läsa mer om denna vackra gröna ädelsten rekommenderar jag ett besök i vårt ädelstenslexikona på juwelo.se!