Gruppbild med Rubiner

Se skillnad på rubellit och rubin

Fram till början av 1900-talet förväxlades ofta rubellit med rubin. Tsar Peter den store (1672 -1725) är en av dem som enligt legenden misstagit sig på dessa två ädelstenar. Peter ska ha haft stora mängder ädelstenar som han trodde var rubin, men som sedermera visade sig vara rubellit.

Nu tycker jag personligen inte särskilt synd om tsaren för det. I slutändan, han hade vackra smycken med snygga ädelstenar som han uppskattade. Så oavsett vilken sort det var så fyllde ju hans juveler en funktion i hans liv.

Det är inte så konstigt att lekmän på området misstar de båda juvelsorterna. De har båda en vacker röd färg och ser väldigt likartade ut vid en första anblick. Fast besitter man gemmologisk kunskap och tar en närmre titt så hittar man vissa skillnader.

rubin-lik-rubellit

Rubin är snarlik rubellit

Rubellit och rubin – hur identifieras skillnaderna?

  1. Rubellit tillhör turmalin-familjen. Turmalin finns i de allra flesta färger, men det är bara den röda som kallas rubellit, från latinets rubellus. Rubiner tillhör precis som safirer mineralklassen korund,  och är således kristallint aluminiumoxid. Den kemiska sammansättningen skiljer sig alltså nämnvärt åt.

2. Det finns även skillnader i ljusbrytningen. Båda har förvisso dubbelbrytning, men tittar du noga i olika ljusförhållanden kan du ändå se en skillnad. Detta på grund av att rubellit visar dubbelbrytningen mycket tydligare.

Rubellit har en sekundär färg som ofta syns starkt. Grundfärgen är rent röd och en intensiv lila till rosa färg är den sekundära. Så om du granskar rubellit noga i ljuset kommer du kunna identifiera ett mycket speciellt rosa glitter som ger ädelstenen en särprägel jämfört med rubin.

3. Inneslutningar är också en viktig parameter för att se skillnaderna.  Olika sammansättningar av mineraler skapar olika färger i turmalin. Rubellit får sin färg från mangan. En hög koncentration av mangan i ädelsten ger en mer intensiv färg, men mangan ökar också sannolikheten för att det ska finnas månag inneslutningar. Rubellit har alltså, precis som smaragd, många inneslutningar- Hur mycket kan variera, beroende på området den utvunnits från.

shimoyo-rubellit

shimoyo-rubellit

Jag tycker personligen att rubellit är en mycket fascinerande och vacker röd ädelsten. Den rosa sekundära färgen ger extra glans och komplexitet. Det är en ädelsten som vunnit många kvinnors hjärtan runt om i världen, däribland mitt!

Du kan läsa mer om rubin i vårt ädelstenslexikon på juwelo.se!