argyle-diamanter

Rånet på Kim Kardashian – stulna juveler svåra att sälja

Du har säkert redan läst massor om rånet av Kim Kardashian. Den här bloggposten fokuserar därför endast på de ädelstenar och smycken som stals.

Totalt fick rånarna med sig ett byte som innehöll ringar, juveler och smycken för nästan 90 miljoner svenska kronor. Det är en hisnande summa. Det är dock långt ifrån säkert att rånarna kan få ut pengar som motsvarar marknadsvärdet för de stulna ädelstenssmyckena. Den stora förhoppningen är förstås också att rånarna åker fast och att värdesakerna återlämnas till Kim Kardashian.

Några officiella uppgifter över exakt vad som stulits har ännu inte dykt upp. Det mesta tyder dock på att rånarna bland annat kommit över en fin smaragdslipad diamantring på 20 carat. Ringen är en gåva från maken Kanye West. Kardashian har flitigt visat upp ringen på sociala medier. Ringen har designats av Lorraine Schwartz och den stora diamanten har graderats med det bästa betyg som finns – D Flawless.

En annan ring som antas ha stulits är Kardashians förlovningsring, en kuddslipad diamantring på 15 carat. Även denna ring har designats av Schwartz. Och ja, även denna diamant är D Flawless. Värdet på ringen uppskattas någonstans mellan 20 – 30 miljoner kronor. Även denna ring har Kardashian visat upp i sociala medier.

Andra smycken som antas ha funnits i rånbytet är ett halsband från Kanye Wests kommande smyckeskollektion.

Delvis kan ju Kardashians idoga exponering av sina smycken i sociala medier ha bidragit till att rånarna valde ut just henne som offer. Men att diamanterna är så kända kommer också att göra det mycket svårare för rånarna att kunna sälja ringarna vidare. Kunniga smyckeskännare och gemmologer skulle ganska enkelt kunna identifiera de stulna ringarna.

Diamanter från Kardashian – inget givet klipp för rånarna

Det skulle förmodligen heller inte räcka med att slipa om stenarna för att dölja deras ursprung. Så här stora diamanter av den kvaliteten är extremt ovanliga. Så även om rånarna slipar om stenarna och sedan skickar in dem till ett laboratorium så kommer de med stor sannolikhet att kunna identifieras som Kardashians diamanter.
Världen av diamanthandel är också förhållandevis intim och liten. Många stora handlare och samlare känner till varandra. Så även om rånarna väntar 10 år med att lägga ut diamanterna på marknaden så kommer de att identifieras ganska omgående.

Gruppbild på diamanter

Gruppbild på diamanter

När stölder och rån av dyrbara och/eller berömda ädelstenar begås skickas också bilder och information om stöldgodset ut till alla handlare och labb. Enda kvarstående lösningen för rånarna är därför egentligen att dela diamanterna och slipa dem i många mindre delar. Guldet i ringarna kan smältas ned och återanvändas.

Om diamanterna skulle delas så minskar direkt värdet på dem. Detta eftersom mindre diamanter av denna kvalitet är vanligare (men fortfarande exklusivt).

Självklart kan också rånarna redan ha tänkt på dessa problem. Med tanke på hur välplanerat det väpnade rånet verkar ha varit så har de förmodligen också funderat på hur de ska bli av med stöldgodset.
De kan till exempel redan på förhand knutit kontakt med en mindre nogräknad handlare som gått med på att sälja smyckena långt under marknadsvärde. Ett annat alternativ är ju att det var ett rent beställningsjobb. Kanske ville en mycket rik diamantsamlare ha just dessa diamanter till varje pris.

Vi hoppas Kim Kardashian mår bra

Frågorna är många kring detta rån. Vi kan bara hoppas att rånarna åker fast och att Kim Kardashian återhämtar sig från den traumatiska händelsen. Samt såklart att hon får tillbaka sina smycken.

Fotnot: diamantbilderna som använts i denna bloggpost har endast använts i illustrativt syfte och tillhör således inte det rånbyte som stulits från Kim Kardashian.