parlor_huvudbild

Pärlor och pärlhalsband – en guide till tidlös skönhet

I vår guide till pärlor kommer du lära dig om historik och värdering av denna organiska ädelsten. Vi tipsar även om hur du väljer rätt sorts pärlhalsband till din outfit.

Låt oss börja med det viktigaste först: stylingen. Din klädsel är ikt en kedja endast så stark som den svagaste länken. Det är därför viktigt att välja ett pärlshalsband som kompletterar halslinjen.

Polokrage
När du kör med polo kommer din hals med stor sannolikhet att se kortare ut. Som motvikt är det därför snyggt med ett större pärlhalsband med bra längd, eller ett halsband med ett snyggt långt hängsmycke.

Spadkrage

Här behövs ett kort halsband, som även har lite volym på bredden. Se till så att halsbandet/smycket inte sträcker sig över toppens halslinje.

Axelbandslös topp

Ett tätsittande halsband är en snygg kombination till den här typen av klänning eller topp. Gärna i kombination med ett par enkla pärlörhängen.
Vill du inte använda halsband kan du istället använda lite mer iögonfallande örhängen med chandelier- eller droppstil med pärlor.

Off-shoulder

Här kan det bli lite trixigt att få till det, men det går. Testa med ett osymmetriskt pärlhalsband, alternativt kör med ett armband och små örhängen istället.

V-krage

En V-ringad krage kommer att dra mycket uppmärksamhet till din hals och ditt ansikte som det är. Ett blaffigt halsband blir därför lätt overkill. Det kan räcka med örhängen, eller i kombination med ett snyggt litet diskret hängsmycke i en tunn kedja.

Båtkrage

Ett enkeltradigt pärlhalsband av lite större karaktör som faller snyggt över toppen passar bra här.

 

Olika pärlsmycken från Juwelo

Olika pärlsmycken från Juwelo

Efter styling med pärlhalsband – nu kör vi fakta om pärlor

Pärlor skapas i det mjuka innandömet av musslor. De består därför av pärlemor och kan anses vara en organisk ädelsten eftersom de produceras av levande organismer. Pärlemors kemiska sammansättning är enkel, den består i princip bara av kalciumkarbonat.

En pärla bildas genom att något som irriterar musslan kommer in i den. Som skydd producerar den då fler lager av pärlemor. Detta leder till att en pärla bildas på sikt.

Denna process förekommer naturligt i saltvattenpärlor. Det finns dock även stora odlingar av sötvattenpärlor. Där appliceras då främmande föremål inne i musslor för att inleda pärlskapandeprocessen. Sötvattenspärlor odlas framförallt i Asien.

Det råder därför ingen brist på pärlor rent generellt. Däremot blir det tyvärr allt mer sällsynt med fina saltvattenpärlor. Det beror på miljöföroreningar.

En saltvattenspärla känns igen på att den är mer rund än en sötvattenspärla. Sedan känns den strävare. Akoyapärlan är den mest åtråvärda sorten.

En perfekt pärla är helt rund. Pärlor av högsta kvalitet kan värderas lika högt som ädelstenar. Tyvärr är de ganska mjuka och kan lätt såras. Pärlemorlystern kan till exempel mattas av parfym. Lystern går inte att få tillbaka om den väl försvunnit. Så behandla alltid dina pärlor och pärlhalsband varsamt och försiktigt.

Du kan läsa mer om vård och skötseltips i vårt ädelstenslexikon!