Pärlor

Pärlor – comeback för en smyckesklassiker

Vad har Kate Middleton, Michelle Obama, Sarah Jessica Parker, Courtney Love, Rihanna, Angelina Jolie, Katy Perry och Scarlett Johansson gemensamt?
De tycker alla om pärlor.

Den tidlösa smyckesklassikern har åter blivit ett självkart val för smyckesentusiaster världen över. Det är inte längre bara äldre celebriteter som syns i vimlet med pärlringar eller pärlhalsband. Kändisar som nämnda Rihanna och Keira Knightley har introducerat den här typen av smycken till nya, yngre generationer.

Pärlor ansågs länge daterade och det var inte ofta man såg någon ute i vimlet med till exempel ett pärlhalsband. Numer syns dock eleganta kvinnor med pärlsmycken på allt från baler till klubbar.

Det är dock inte alla pärlor som är billiga. På grund av överfiskning och miljöförstöring har det blivit alltmer sällsynt att hitta en riktigt fin organisk pärla. Det har gjort att priserna på välbehållna pärlor från äldre kollektioner har gått upp ganska mycket bland auktionshusen. Ett enradigt pärlshalsband från 1910 såldes för något år sedan för mer än två miljoner kronor.

Pärlor för dig

Vi har skrivit en kort guide till pärlhalsband tidigare, och om vilken typ av halsband som passar till vilka kläder. Du kan läsa den här!

För mig är det här en ädelsten som är tidlöst elegant. Ett pärlhalsband fångar ljus och ger lyster till ditt ansikte. Sen är det ju lite häftigt att de formas och slipas naturligt.

Under antiken ansågs de vara en symbol för oskuld, makt och rikedom. Många sov med pärlhalsband på sig för att dra till sig materiellt välstånd. Julius Caesar var ett stort fan, precis som många andra kungligheter ända in mot 1800-talets slut.

Klassiska modedesignern Coco Chanel syntes nästan aldrig utan pärlor. Även två av filmhistoriens främsta fixstjärnor, Grace Kelly och Audery Hepburn, älskade också pärlor.

Under 1990-talet blev dessa ädelstenar tyvärr omoderna, men senaste åren har de hittat tiillbaka in i finrummet. Det är rätt med pärlhalsband och örhängen igen!