Opal från Boulder

Opal – kul & kuriosa om en av oktobers månadsstenar

Den som är född i oktober får opal (och turmalin) som sin månadssten. I den här guiden lär du dig mer om denna färgspelande ädelsten.

En opal är oftast vit, men vid en närmare anblick bjuder den ofta på ett fascinerande färgspel i regnbågens alla färger. Opaler tål därför att tittas på i alla former av ljuskällor, och från alla vinklar!

Förr i tiden var det vanligt att adel och makthavare satte upp opaler för att skydda sig mot inkräktare. Vidskepliga har även använt opaler för att sprida lycka och få självförtroende. Personligen gillar jag dem endast för att de är snygga.
Om du tror på den här typen av teorier finns det dock en sak du bör ta i beaktande. De förmodade positiva egenskaperna en ädelsten sägs bara aktiveras när ädelstenen ifråga har givits till ägaren som en gåva. “Självmedicinering” med ädelstenar är alltså ingen bra idé, oavsett om du är vidskeplig eller ej…

Hängsmycke med svart opal

Hängsmycke med svart opal

Utöver den nämnda vita varianten finns det även svart opal. Precis som den vita har den svarta varianten ett vackert färgspel. Det finns även så kallade eld-opaler samt kristallopaler (oftast rosa). Dessa två sorter har dock inget färgspel. Jag föredrar därför vita och svarta opaler. För de färger som kan återges i en välslipad opal är verkligen något alldeles extra!

Det finns dock en sak jag inte tycker om med opaler. De är tyvärr ganska mjuka och passar därför dåligt till  en aktiv livsstil. De kan även spricka och är mycket ömtåliga för kemikalier. Så ska du ha opaler bör du vara förberedd på att vårda och rengöra dem ömt.

Opal från Mezo

Opal från Mezo

Opal i rymden!

En kul grej är att man hittat opaler på planeten Mars. Det kanske inte låter superspännande i sig, MEN, eftersom opaler innehåller vatten så innebär det med stor sannolikhet att Mars en gång i tiden varit täckt av vatten. De facto formas opaler av regn. Förekomsten av vatten ökar i sin tur sannolikheten för att det funnits livsformer på Mars. Och det tycker i vart fall jag är spännande!
Det är heller inte särskilt vanligt med ädelstenar från yttre rymden. Mig veterligen har det bara hittats opal och peridot med ursprung från yttre rymden!

Avslutningsvis tänkte jag bara nämna lite kuriosa och snabba fakta kring opaler. Som en slags snabbstudie i den här fina ädelstenen och dess historia 🙂

  1. Opal har fått sitt namn från grekiskans opallios. Det betyder fritt översatt “att se färgerna förändras”.

2. De antika grekerna var mycket förtjusta i opaler. Mestadels på grund av att de trodde att stenarna var glädjetårar från Zeus (för att han besegrat titanerna).

3. Även i romarriket gick man loss på opaler. Där myntades uttrycket att opaler är ädelstenarnas drottning. Detta på grund av det fina färgspelet, med det röda från rubin, det gröna från smaragd, det gula från topas, det blå från safir och det lila från ametist. En heltäckande ädelsten med andra ord!

Ring med en opal från Mezo av AAA-kvalitet. Det allra bästa!

Ring med en opal från Mezo av AAA-kvalitet. Det allra bästa!

Fler fakta om opal

4. Australien är landet för alla opalälskare. Här hittas cirka 95 procent av jordens alla opaler!

5. Färgspelet i opaler uppstår tack vare ett nät med miljontals silikater i precis rätt storlek för att fenomenet med de skiftande färgerna ska uppfattas av våra ögon. De bryter och reflekterar ljus på ett sätt som gör att de olika färgerna skapas. Det här fenomenet kan uppstå även i andra ädelstenar, men för opaler är det extra starkt, och kallas därför opalescens. Naturens under är verkligen magiska ibland!

Läs mer om opal i juwelos ädelstenslexikon!