Muzo smaragd-fran-colombia

Muzo – en guide till colombiansk smaragd

Min tandläkare kommer från Colombia. Hon heter Jackie och är även en god vän till mig, så förra året besökte vi Colombia tillsammans. Det är ett oerhört vackert land. Där hittade vi också en ny ädelstensfavorit, smaragder från Muzo!

Naturligtvis ville jag ta chansen och besöka smaragdmuséet i Bogota. Det var ju otänkbart att befinna sig i smaragdernas förlovade hemland och inte besöka ett museum som hyllar denna ädelstens många ansikten, skönhet och historia.
När jag och Jackie lämnade smaragmuseumet så var även hon begiestrad av det vi sett. Eftersom hon inte ägde något smycke med colombiansk smaragd sedan tidigare så bestämde sig Jackie för att köpa ett.

Min första tanke var att tipsa henne om att vi har många smycken med colombianska smaragder i Juwelo-kollektionerna. Jackie menade dock att det var mer romantiskt att köpa en colombiansk smaragd på plats i lander, så vi bestämde oss för det. Låt oss gå på smaragdjakt i Colombia!

Intressanta erfarenheter av att köpa smaragd i Colombia

Vår jakt påbörjades i en vacker och elegant stadsdel som kallas La Candelaria, där vår pilgrimsfärd började i de många smyckesbutikerna. Jackie tittade på smaragder och jag passade på att prata med de lokala experterna. En av dem berättade för mig hur viktig färgen är för colombianska smaragder. En lätt blåaktig eller gul ton drar drastiskt ned priset på dem.

En annan expert förklarade att landet sedan 2008 arbetar stenhårt med att bekämpa kopior och bedrägerier. Landets utvecklingscentrum för smaragder utfärdar äkthetscertifikat och om en turist köper en smaragd med äkthetscertifikat, som sedan visar sig vara falsk, så kan denne kontakta den colombianska ambassaden i hemlandet och begära ersättning.
Ett bra initiativ för att bekämpa bedrägerier tycker jag!

ring-med-muzo-smaragd

Ring med muzo-smaragd

Muzo och mera muzo

En konstant i alla samtal jag hade under vårt sökande efter den rätta smaragden till Jackie var termen “Muzo”. Varje gång vi såg en i synnerhet vacker smaragd fick förklarat för oss att det var en Muzo-smaragd. Smaragder från Muzo-regionen i provinsen Boyacá är några av de mest eftersökta smaragderna i världen. Dessa ädelstenar utvanns av Muzoindianer flera hundra år innan den spanska erövringen. Dessa indianer gick till historien som mycket modiga. Det tog 20 år innan spanjorerna helt lyckades ta kontroll över regionen. Det var en grym tid.
I dag är Muzo-smaragden erkänd i hela världen som en av de finaste smaragderna.

Ny teknologi en fördel för att granska smaragd från Muzo

Till slut hittar Jackie hos en juvelerare ett smaragdsmycke hon vill ha. Det är en smaragd från Muzo, med en överväldigande skönhet och enastående ljusstyrka. Experten ger ädelstenen en granskning med laser inför våra ögon. På en skärm kan vi sedan se vad smaragden har för kvalitetsgrad.
Vi frågar försäljaren hur det kommer sig att vi hittat så få riktigt högkvalitativa smaragder här på den lokala marknaden. Juveleraren svarade: “de vackraste colombianska smaragder ses numer i skyltfönstren hos de bästa juvelerare i världen” och tillade: “Det är den värld som vi lever, en värld där det bästa vinet, bästa teet, den bästa skinka, det bästa sidenet och de bästa ädelstenarna är till för exportmarknaden”.