Juvelkronor miss universum

Miss Universum – en guide till vinnarnas juvelkronor

Miss Universum är världens mest kända skönhetstävling för kvinnor. Tävlingen har fått internationell uppmärksamhet ända sedan starten 1952. Och en skönhetsdrottning, precis som alla andra drottningar, bär en krona. Vi har tagit en titt på Miss Universums olika juvelkronor.

Sedan 63 år tillbaka tävlar många länder i skönhet i en tävling som har uppnått världsberömmelse. I miss Universum  presenterar sig de olika nationella skönhetsdrottningar i olika situationer, med badräkt, balklänning samt i en personlig presentation.

Den kvinna som övertygar juryn om att hennes personlighet, skönhet och intelligens är mest värdig kronan får flytta till New York för ett år. Vistelsen bekostas av tävlingsorganisationen och Miss Universum deltar under perioden i olika sociala evenemang och involveras i välgörenhetsgalor.

Den berömda Miss Universum-kronan är en vital del i vinnarens presentation. Sedan starten har nio olika juvelkronor använts. Några har modifierats under årens lopp, för att bättre passa ihop dem rådande mode. Den första kronan, till tävlingen 1952, användes endast det året. Det var en miniatyrreplika av kronan till Elizabeth II. Många juvelkronor har följt sedan dess!

Juvelkronor katt med juvelkrona

Katt med juvelkrona

Andra juvelkronor i Miss Universum

Den andra kronan användes också bara en gång. Den hade fem större ädelstenar och en grupp med små deleganta iamanter i toppen.  fem poäng och den högsta punkten en grupp av små diamanter är inskrivna .

Den tredje kronan fick lite längre livstid och användes i sex år. Den hade förutom band av vackra diamanter även perfekt formade pärlor.

Den fjärde kronan användes bara i två år. Det var en typisk skönhetstävlingskrona. Den var tunn, prydd med ljusformade blad, briljantslipade diamanter formade i en sexuddig stjärna.

Den femte kronan är helt klart den mest signifikativa för tävlingen. Den användes från 1963 ända fram till 2001! I och med att den användes i nästan 40 år är den Miss Universums absolut mest populära hittills av alla juvelkronor.
Under dessa år modifierades kronan förvisso ett flertal gånger, men basen förblev hela tuden densamma. En tunn krona med massor av glöd och ljud med vågformade ornament på sidorna. I mitten fanns en inramning med logotypen för Miss Universum.

Juvelkronor Miss Universum bild 2

Ädelstenar i många olika färger har använts i Miss Universum.

Fler juvelkronor – dyrare och lyxigare

Den sjätte kronan kallas Mikimoto-kronan  och användes mellan 2002 till 2007. Det här var första gången som en extern guldsmedsfirma anlitades för att göra juvelkronan. Det gav resultat. Det här är en delikat och dyrbar krona med 18 carat diamanter. Mer än 800 små briljantslipade diamanter samsas med 120 pärlor av högsta kvalitet. Mikimoto-kronan värderas till cirka 250 000 dollar.

Den sjunde kronan skapades av två vietnamesiska designers, Rosalinda Tran och Dang Thi Kim. Tyvärr blev slutresultatet inte helt lyckat. Kronan fick mycket kritik och ansågs vara mycket mindre imponerande än föregångangren. Drang och Kim gjorde en färgsprakande krona med både vitt och gult guld samt 1000 ädelstenar i olika färger. Resultatet blev dock plottrigt, snarare än nyansrikt.

För åttonde kronan beställde Muo ( Miss Universum Organization) tre kronor från Diamond Nexus Labs. Dessa juvelkronor fick namnen fred, hopp och gemenskap. Sedan fick internetanvändare världen över rösta på sin favoritkrona på MUO:s hemsida. Fred vann.

Den här kronan har 1371 ädelstenar  med en totalvikt på 416.09 karat . Den innehåller 544.31 gram vitt guld och platina.

Juvelkronor miss universum bild 3

Den senaste i raden av juvelkronor

Den nionde och senaste i raden av juvelkronor i Miss Universum skapades av det tjeckiska bolaget Diamond International Corporation. Paulina Vega, Miss Universum 2014, blev den första person som fick äran att bära den. Detta är en helt annorlunda juvelkrona jämfört med de tidigare.

Den har en imponerande jugendstil med 33 bohemiska kristaller i bar-fattning. Det är en tolkning av skyskraporna i New York, som lyckas förlänga reflektionen av ljus. Kronan innehåller fem stora blå topaser, 311 krönta diamanter och 198 blå safirer. Kronbasen består av 220 gram vitt guld. På insidan ligger det italienskt läder för att göra den mer bekväm att bära.

Värdet på den här kronan är 300 000 dollar och den förväntas bli använd i åtminstone tio år. Det förtjänar den. Det är en sensationellt vacker och representativ juvelkrona!

Miss Universum 2016 kröns i januari 2017. Nuvarande Miss Universum heter Pia Wurtzbach och kommer från Filippinerna.