Norges Kronjuveler

NORGES KRONJUVELER – riksregalier med klass

För den som intresserar sig för guldsmide och ädelstensslipning är det norska kungahusets kronjuveler och riksregalier värda att titta närmre på. De har kanske inte samma pompa och ståt som större kungahus kan bjuda på, men vad gäller hantverk är dessa smycken rena hantverk, där i princip varje tillgänglig teknik har utnyttjats på bästa sätt. Det rör sig om fulländade smycken, ren perfektion ur hantverkssynpunkt. En guldsmeds våta dröm.

För den historieintresserade kan även nämnas att dessa smycken innehåller nationella symboler som representerat norsk monarki i över 1000 år!
Det här är den typ av smycken vars värde inte bara kan mätas i pengar.

FOTO: Municipal Archives of Trondheim
Kronjuvelerna bevakas under Olaavsjubileumet i Trondheim 1930.
FOTO: Municipal Archives of Trondheim/Flickr Creative Commons

Utställda i Trondheim

Lyckligtvis finns dessa kronjuveler sedan 2006 utställda för allmän beskådan på Ärkebiskopsgården i Trondheim. Innan dess förvarades dessa fantastiska smycken undangömda i Nidarosdomen.
Har du vägarna förbi Trondheim och passar på att ta en titt på de norska kronjuvelerna kan vi framförallt tipsa om kungakronan från 1818. Det är ett mycket gediget hantverk som finputsades mellan 1818-1830, med endast de allra bästa guldsmederna involverade i arbetet. Guldet i kronan är 20 karat och arbetet genomsyras av en enorm detaljrikedom. Vad gäller ädelstenar innehåller den ametist, granat, opal, peridot, krysopras, topas, turmalin, safir och smaragd.

En stor del av arbetet utfördes i Stockholm, som i egenskap av rik industrination lockat till sig några av världens allra främsta guldsmeder och ädelstensslipare. Det var också svensk-kungen Carl Johan den 14:e som beställde kronjuvelerna. Han betalade dem ur egen ficka och donerade dem sedan till norska staten.

Norges kronjuveler – guldsmide och äventyr

Att skeppa kronjuveler med pärlor, guld och ädelstenar till Trondheim efter att Carl Johan utropats till kung över Norge var ingen liten sak. Det tog en månad och 67 stopp på vägen för att få monark och juveler på plats.

För norrmännen själva har också Arvefyrstekronan en speciell plats i deras hjärta. Dels är den gjord i Oslo, och dels är den ett fantasifullt arbete som hänför experter än i dag.
­- Den skissades upp av en konstnär, som förmodligen inte tog någon hänsyn till huruvida det var tekniskt möjligt att producera kronan eller ej. Den måste ha varit otroligt komplicerad att framställa, säger Tove Söreide, rådgivare vid Nidarosdomen i en intervju med norska NRK

En vital del av kronan är inhemska norska sötvattenspärlor, som är satta i olika sorters guld. Söreide benämner i NRK-intervjun kronan som ”en riktig äventyrskrona”.
Så om du vill ha ett eget äventyr i ädelstenarnas värld rekommenderar vi en tur till Trondheim och Ärekbiskopsgården. Där finns guldsmide och ädelstenskonst när hantverket är som bäst!

Vill du läsa mer om de norska riksregalierna och kungakronorna kan du besöka Det norske kongehus hemsida här!
http://www.kongehuset.no/artikkel.html?tid=81594