Rubellitring

Juveler som signalspråk

I går natt var det ju debatt mellan de två amerikanska presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump. Det fick mig att tänka lite på hur ädelstenar används som en del av politiker och makthavares framtoning och signalspråk. Juveler är historiskt sett en vanlig klass- och statusmarkör.

Hillary Clinton är ett lysande exempel på detta. Och just Hillary är extra intressant som exempel, av två skäl.  Dels, så klart, för att hon är så rykande aktuell, men också för att hon på senare år helt ändrat smyckesvanor under sina officiella framträdanden. Inom amerikansk politik lämnas inga detaljer åt slumpen, åtminstone inte vad gäller yta, fasad och klädsel.
Det är med andra ord ingen slump att Hillary bytt stil vad gäller sina juveler.

Förr brukade hon ofta använda snygga och iögonfallande guldörhängen, eller klassiska diamant och safirörhängen. Framförallt när maken Bill var president under 90-talet och tidigt 2000-tal.

Under sin nuvarande presidentkampanj har Hillary ju haft mycket svårt att attrahera de yngre väljarna. Ett annat problem är alla de missnöjesväljare som halkat nedåt vad gäller inkomst och klass, där många idag planerar att rösta på Donald Trump.

Detta är nog ett av skälen till att Hillary nu mestadels syns iklädd enkla örhängen, samt med en enkel länkkedja. Och armbandet hon har pryds inte av diamanter eller andra juveler, utan av ett foto av hennes barnbarn Charlotte.

Att visa sin makt och status med hjälp av diamanter, färgade ädelstenar och pärlor har varit ett välbeprövat knep som många härskare använt sig av.
(Du kan till exempel läsa mer om Henrik den åttondes svaghet för rubiner här)

Vi säljer snygga smycken med juveler

Vi säljer snygga smycken med juveler

Handla juveler hos Juwelo

Men i dagens informationssamhälle, där inget undgår internets kritiska ögon, krävs en mer subtil strategi. Vill man, som Hillary Clinton, locka till sig unga och mindre välbeställda väljare, gäller det att inte distansera sig från dem med stora och dyra smycken.

Ur den aspekten borde alla politiker som vill finna folkets hjärtan bli kunder hos Juwelo. Hos oss har ju faktiskt de allra flesta råd att köpa fina smycken 🙂

Skämt åsido. Det är med andra ord inte så konstigt att Hillary valt att tona ned sin uppenbarelse på smyckesfronten. Det är alltså inte mycket kvar av den kvinna som 2007 frågades om hon föredrog diamanter eller pärlor och svarade: jag vill ha både och!

I dessa tider, då ekonomin tynger många hushåll, är det inte bara Hillary Clinton som valt att tona ned sina smyckesval. Michelle Obama använder syntetiska pärlor som kostar cirka 100 dollar.

Härlig rubellit-ring

Härlig rubellit-ring

När vi öppnar vår webbshop kan du också köpa prisvärda smycken med juveler/ädelstenar. Vi tycker att alla ska ha möjlighet att klä sig lyxigt utan att betala skjortan!

Juwelos hemsida