rubinkrona

Rubin – Kung Henrik VIII:s stora svaghet

Blodröd rubin, makt, korruption och mord. Historien om familjen Tudor är som en såpopera. Det är Inte för intet som det producerats otaliga filmer och serier som skildrar den färgstarka familjens äventyr under sin dynasti. Familjen Tudor har lämnat outplånliga spår i Englands historia.

Juveler var på Tudors tid nödvändiga attribut, ett klassiskt tillbehör för den som ville visa sin makt. I målningar från denna period syns därför ofta Henrik Tudor poserandes med rubin efter rubin, medan hans dotter Elizabeth ofta bar vackra pärlor.

Henrik Tudor var en mystisk och gåtfull karaktär, för att inte nämna maktgalen. Som kung gjorde han stora ansträngningar för att manifestera det inflytande han övertagit från sin far. Han blev känd för att bryta förbindelserna med romersk-katolska kyrkan, men också för sina sex äktenskap. Passion, skandaler, intriger, äktenskapsbrott, lögner, svek och ond bråd död var vardagsmat i Henriks hov. Två av hans fruar – Anne Boleyn och Catherine Howard – halshöggs!

Ofta porträtterad med rubin

Hans Holbein den yngre har förevigat Henrik VIII vid ett flertal tillfällen. Ett av dessa porträtt målades i kungens privata kammare i Whitehall Palace, det kungliga residenset för Henrik och hans nyblivna hustru Jane Seymour. Den ursprungliga väggmålning gjordes 1696, då slottet brann ned. Tavlan förstördes, men lyckligtvis gjordes flera kopior av porträtten i originalstorlek.

Den respektingivande målningen illustrerar monarken med ett imponerande rubinhalsband runt halsen och axlarna. Det var inte det enda porträtt Holbein målade av Henrik Tudor, men i alla porträtten bär monarken på tunga rubinsmycken. I alla sammanhang där Henrik finns avbildad finns det också rubiner – och det rikligt!
Det man inte får glömma är att rubinen på den tiden var den mest värdefulla ädelstenen i världen. En rubin rankades mycket högre än en diamant till exempel!

Henry Tudor

Henry Tudor

På bilden ovan ser du hur Henrik Tudor ville presentera sig för för allmänheten: med stora rubiner som trogna följeslagare. Porträttet av Holbein, som har gått till historien, visar monarken på ett sätt som han tidigare inte hade visats.
Ingen spira, inget svärd (som annar var brukligt under renässansen). Allt vi ser är Henrik Tudor rakt framifrån, porträtterad på ett sätt som gör att man möter hans blick. Han har en handske och en dolk i händerna. Han står bredbent och förmedlar en känsla av total kontroll. Den imponerande rubinkedjan faller över hans axel. Han bär även många andra juveler som massiva ringar, en hatt dekorerad med safirer och kläder gjorda av guld och pärlor. Det är ett majestätiskt och skrämmande porträtt.

Det finns dock en komisk tvist på Henrik Tudor och hans fascination för rubiner. Nu, så här flera hundra år senare, har vetenskapen kunnat räkna ut att de berömda rubiner som Henrik så stolt poserade med inte var några rubiner. I själva verket var det spinell, en ädelsten som ofta förväxlades rubiner förr i tiden. Henrik Tudors spinell var av yppersta kvalitet och hade härligt djup färg, men några rubiner var det inte!

Ädelröd spinell

Ädelröd spinell, en ädelstensten som ofta misstogs för rubin förr i tiden.

Besök vår tyska webbshop om du är intresserad av vårt utbud av röda ädelstenar.