Guldsmycken behöver rengöras

Guldsmycken – 5 tips som bevarar dina juveler

Det är viktigt att behandla sina guldsmycken, pärlor och juveler på ett så bra sätt som möjligt. Detta för att de ska behålla sin lyster. Hur du använder, förvarar och tvättar dina smycken har stor inverkan på hur smyckena kommer att se ut i framtiden.

I den här guiden får du lära dig fem enkla knep som hjälper dina guldsmycken och andra accessoarer att stå emot tidens tand och förslitningsskador på bästa sätt.

Guldsmycken behöver rengöras.

Guldsmycken behöver rengöras.

Så här tar du hand om guldsmycken och andra accessoarer

  1. Ta alltid av dig smycken när du ska sova. Detsamma gäller när du duschar eller utövar någon form av hårdare fysisk aktivitet. Följ detta råd så minskar du risken för färgblekningar/skiftningar, slitskador och/eller grövre smuts.
  2. Tycker du att dina guldsmycken (eller silver) tappat sin glans? Tvätta dom! De får faktiskt tillbaka mycket av sin glans då. Droppa lite diskmedel i ljummet vatten. Använd sedan en mjuk tandborste för att försiktigt rengöra smyckena. Det är viktigt att du sköljer dina smycken noga efteråt, samt torrtorkar med en mjuk trasa.
  3. Anlita ett proffs. Det är en bra idé att låta en guldsmed kontrollera dina guldsmycken då och då, kanske varje eller vartannat år.  Då får du professionell rengöring och en grundlig översyn. En guldsmed kollar även så att det inte är några problem med infattningar eller eventuella lås. Guldsmeden kan även sälja särskilda rengöringsmedel och putsdukar (du får får för övrigt en putsduk gratis i ditt nykunds-paket när du beställer från juwelo.se för första gången). har du smycken med vitguld som rodinerats kommer denna behandling att behöva upprepas då och då för att färgen ska bevaras.
  4. Kom ihåg att guldsmycken och andra accessoarer med ädelstenar måste hanteras varsamt i alla lägen. Känn också efter försiktigt då och då så att alla stenar fortsatt sitter fast ordentligt.
  5. Förvara alltid dina smycken i ett bra smyckesskrin. Det är viktigt att de olika accessoarerna har kontakt med varandra. En hårdare ädelsten kan slita på en mjukare och förorsaka repor.

    Läs fler rengörinstips på juwelo.se