el estanque

Förlorad skönhet: El Estanque

Har du hört talas om den berömda diamanten El Estanque?
Det är en diamant med vacker blåfärg och vikt på 100 carat!

Det var Kung Philip II som köpte en råsten i Antwerpen under 1500-talets första halva. Han betalade 80 000 escudos för den. Stenen fördes sedan till antingen Madrid eller Sevilla, där den slipades till ett mästerverk. Det är en underbart vacker carré-slipad diamant, med absolut klarhet och transparens, med en förförisk djup blå färg. Diamanten döptes till El Estanque, vilket fritt översatt betyder dammen.

Maria Tudor

Mary Tudor

El Estanque –  en legendarisk juvel

Diamanten monterades i ett smycke som sedermera blev legendariskt. Utöver diamanten innehöll smycket även en av de vackraste pärlorna genom tiderna, Perla Peregrina (pilgrimspärla). Säga vad man vill om Philip den andre, men god smak hade han definitivt.
Pilgrimspärlan var en 2 centimeter hög droppformad pärla som bar på exceptionell skönhet. Diamanten fästes i en 20 karats guldbrosch, varpå den stora pärlan hängdes nedanför broschen för att göra stycket till ett komplett mästerverk. Det var så El Estanque skapades.

Juvelen var en bröllopsgåva från Filip II till hans tredje fru, Isabel de Valois, men det är känt – tack vare en målning – att detta smycke även bars av Mary Tudor, Philips tidigare fru.
Hur som helst, denna ädelsten har varit känd som en av de mest värdefulla smyckena genom tiderna inom den spanska monarkin. Smycket finns dokumenterat via ett flertal målningar, där det bärs av  monarker som Mary Tudor, Ana av Österrike, Margarita av Österrike och Isabel av Bourbon.

Anna av Österrike

Anna av Österrike

El Estanque – förlorad för evigt

När Joseph Bonaparte tog makten i Spanien 1808, skulle ödet för detta smycke förändras för all framtid. Det franska äventyret i Spanien blev kortlivat och när Joseph tog sig ut ur landet, fick han med sig en stor del av den spanska smyckeskollektion. Däribland den berömda broschen.

Pilgrimspärlan dök upp igen, men återvände aldrig till Spanien. 1969 köptes pärlan på en auktion av skådespelaren Richard Burton för 37.000 dollar. Den hamnade därmed i skådespelerskan Liz Taylors smyckessamling.
Den underbara diamanten gick tyvärr ett värre öde till mötes: efter otaliga köp och försäljningar, löften och ägarförändringar, skars den upp i mindre bitar som sedan såldes vidare och spriddes vind för våg. Det sägs att stora delar av diamanten köptes av den ryska kejsarfamiljen Romanov, men det är svårt att avgöra om det är sant, i och med att stora delar av tsarens skatt gick förlorad under bolsjevikrevolutionen.
Bara tanken på att en 100-carats diamant skars upp i mindre bitar får det att svindla framför ögonen på mig!

Blå diamant

Blå diamant

Blå ädelstenar fascinerar

Blå ädelstenar är mycket populära. En blå diamant är något väldigt speciellt, men det finns andra blå ädelstenar som är mycket vackra. Akvamarin har mestadels en klarblå färg. Det är en ädelsten som även den omges av många spännande sägner. Det får jag berätta om en annan gång.
Schweizblå topas bär på en djup kungsblå färg, och dennes broder Londonblå topas har en mörkare, mer suggestiv ton av blå.

Tanzanit är en mycket eftertraktad ädelsten med förföriska nyanser av blå och lila. Kyanit från tibet har en färg som vår juvelexpert Don Kogen beskriver som snarlik den fantastiska färg som återfinns på blå kashmir-safir.
Med andra ord, även om El Estanque har gått förlorad finns det alternativ för den som vill ha fina blå ädelstenar!
Du hittar många blå ädelstenar i snygga designer i vår tyska webbshop.
I höst öppnar vi även en svensk nätbutik.

Tibetansk Kyanit

Tibetansk Kyanit