Blå fin apatit.

Läs fantastiska fakta om apatit

När jag började jobba på Juwelo hade jag aldrig hört talas om apatit. Men ända sedan jag först introducerades för denna ädelsten har den fascinerat mig. Det här är nämligen en vacker juvel som förfört och vilselett många beundrare genom historien!

Namnet har den fått efter det grekiska order “apatao”, som betyder just “lura” eller “vilseleda”. Detta på grund av att apatit är lätt att förväxla med så många andra sorters ädelstenar. Detta faktum har utnyttjats av mindre nogräknade handlare, som salufört juvelen som andra mer dyrbara ädelstenar, som till exempel turmalin, peridot, topas och beryll.

Faktum är att ingen ens kände till att apatit var ett eget mineral förrän 1860. Det har med stor sannolikhet använts långt tidigare än så, men då som förväxlad med en annan ädelsten…

Karibienblå apatit.

Karibienblå apatit.

Därför gillar jag apatit

Det här är en förhållandevis skör och bräcklig ädelsten, som väger in på mellannivån 5 på Mohs hårdhetsskala. Det finns mängder av apatit, men det är extremt sällsynt med stenar som är av hög nog kvalitet för att använda ädelstenar.
Jag gillar den kombon, vanlig men ändå sällsynt, mjuk men samtidigt åtråvärd. Dessutom är det här den enda ädelstenen som kan ha en färg som är snarlik den som återfinns i den fantastiska Paraiba-turmalinen!
Inte konstigt att det här är en juvel som blivit mycket populär bland riktiga ädelstensentusiaster.

Neonblå apatit-ring.

Neonblå apatit-ring.

En annan grej jag tycker är väldigt kul är att man hittat spår av detta spännande mineral på månen!
Faktum är att det vatten som hittades på månen låg i en apatitkristall.
Om man samtidigt har i åtanke att en människokropp endast innehåller sex sorters mineraler, varav apatit är en av dem (hydroxyapatit), så formas (i vart fall för mig) bilden av en mycket fascinerande och komplex ädelsten.
Det är alltså den enda juvelsorten vars mineral både finns i rymden och i alla människor. Fler skäl än så behöver inte jag för att älska en ädelsten. Att den dessutom är väldigt snygg är dock en välkommen bonus!

Du kan hitta mer information om denna ädelsten i vårt ädelstenslexikon!