förlovningsring_från_Juwelo

15 saker du vill veta om Förlovningsringar

Många par lägger mycket pengar på förlovningsringar, ofta upp mot 20 000 kronor eller mer. Enligt gamla traditioner förväntas du spendera cirka två månadslöner på en förlovningsring. Men det finns vackra ringar mycket billigare än så. I slutändan är det viktigaste att ditt val av ring reflekterar och speglar kärlek. Det behöver inte nödvändigtvis vara samma sak som att krossa sin budget.

Tänk på att välja en ädelmetall som din partner gillar. Välj sedan en ädelsten som passar hens smak vad gäller storlek på sten, slipning, färg och klarhet.

Traditionen med förlovningsringar är mycket gammal. Det finns därför mycket intressant kuriosa kring temat. Vi har samlat några av dem här nedan.

Fakta om förlovningsringar

 • Den vanligaste och mest populära slipformen för en diamant är rund briljantslipning. Det anses vara den ultimata slipningen för att framhäva ädelstenens klarhet och bling-faktor. En diamant som slipats på detta sätt kallas för briljant.
 • Det är en god idé att köpa förlovningsringar online. Du kan snabbt spara 20-25 procent på priset då. Tyvärr erbjuder vi på Juwelo inte graverade ringar. Så om du vill köpa förlovningsringar från oss måste du själv bekosta gravering i efterhand.
 • Traditionen med förlovningsringar startades 1477, då en österrikisk hertig gav sin blivande fru en guldring med diamant som en symbol för sin kärlek.
 • Många antika kulturer ansåg att det tredje fingret på vänsterhanden hade en speciell ven för kärlek. Den kallades Vena Amoris och skulle enligt sägnen leda rakt till hjärtat.
 • Diamant har fått sitt namn från grekiskans adamant, vilket betyder osårbar. Att diamanter började användas till förlovningsringar var helt enkelt som en symbol för oförstörbar kärlek. En sak bör dock sägas om diamanter. Även om det är ett av världens absolut hårdaste material så är det också ganska sprött. Precis som kärlek ska man alltså inte vara vårdslös med sina diamanter.
 • I Sverige, Finland, Storbritannien och USA bär vi förlovningsringar på vänster hand, men man behöver inte åka längre än till Danmark eller Tyskland för att hamna i länder där ringen bärs på höger hand istället.

Fler fakta om förlovningsringar

 • Vanligast är att man väljer guld som ädelmetall, och om man väljer en guldring med ädelsten så blir det oftast med diamant. Palladium har internationellt tagit mer plats på senare år, och blivit ett populärt, lite billigare, alternativ som ädelmetall.
 • I dag lever vi i ett samhälle med många subkulturer och möjligheter till individuella val. Det har öppnat marknaden för alltmer innovativa och kreativa designer för förlovningsringar. Är du till exempel punkare kan du säkert hitta en extra punkig förlovningsring via en bra sökmotor.
 • Alla hjärtans dag är en av de viktigaste dagarna på året för smyckes- och juvelhandeln. Men faktum är att december är den månad som är mest populär att förlova sig i.
 • Diamanter upptäcktes i Indien för mer än 2800 år sedan, men det var först på 1500-talet som man började smycka förlovningsringar med dem.
 • Guld- och smyckeshandelföretaget De Beer säljer en förlovningsring som heter Platinum. Det är världens dyraste modell. Den kostar cirka 15 miljoner kronor och har en diamant på 9 carat.
 • Snittvikten för diamanten i en förlovningsring är 0.37 carat.
 • Om du lyser med ultraviolett ljus på en diamant som är äkta så kommer den att ha en efterglöd i några sekunder.
 • Tack vare Kimberly-processen, som säkerställer att en diamant inte framställts eller på något sätt finansierat terror eller inbördeskrig, så är i dag mindre än en procent av alla diamanter som säljs knutna till någon form av konflikt.
 • Världens yngsta diamant är ganska gammal, 900 miljoner år närmare bestämt. Numer kan dock forskare framställa syntetiska diamanter på 2.5 carat på fyra dagar.

I höst öppnar vi vår svenska nätbutik. Du kan dock redan nu köpa ringar med ädelstenar, och andra smycken, i vår tyska webbshop. Vi levererar även till Sverige. Besök juwelo.de