Blå diamant från Juwelo

Den blå diamanten för 205 miljoner kronor

Diamant- och gruvbolaget Petra Diamonds gjorde för några år sedan en sensationell upptäckt nära den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Den blå diamanten som hittades var en dyrbar ädelsten på 29,6 carat. Försäljningen av denna diamant bara i råstensskick gav företaget cirka 205 miljoner kronor med dagens växlingskurs (den såldes för 25,6 miljoner dollar).

Ädelstenen upptäckte is den berömda diamantgruvan Cullinan, vid foten av Magaliesberg. Diamanten sades ha  en levande blå färg, exceptionell färgmättnad och skärpa, med potential att erövra världen när den slipats och formats.

Företagets vd, Johan Dippenaar, uttalade sig givetvis mycket positivt om fyndet.

” Vad blå diamanter anbelangar så är detta den kanske viktigaste upptäckten genom tiderna. Det markerar en milstolpe i historien om Cullinan-gruvan i Sydafrika, och då ska man komma ihåg att det rör sig om en gruva som redan levererat många spektakulära diamanter, varav två numer återfinns i de brittiska kronjuvelerna”.

Kända diamanter – i mer än 100 år

Cullinan-gruvan ligger cirka 40 kilometer öster om den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Den har varit i drift i mer än hundra år, och för att hedra hundraårsdagen döptes är Cullinan. Ditt företag, tog hon 1902 under namnet “Premier Mine” på. För att hedra 100-årsdag av upptäckten döptes en spektakulär diamant som hittades där 2003 därför till Cullinan-diamanten. Det finns många andra kända diamanter som hittats här, det är en riktig premiumgruva som hittills levererat mer än 750 diamanter på över 100 carat, och drygt en fjärdel av världens alla diamanter som hittats på över 400 carat!

Som om detta inte vore nog är det också den enda kända fyndigheten för blå diamanter.

Premier Rose

Som rådiamant vägde den 353,9 carat när den upptäcktes 1978. Den delades och slipades till tre diamanter, “Big Rose” (137.02 carat), “Little Rose” (31,48 carat ) och “Baby Rose” (2,11 carat).

Niarchos

Denna diamant upptäcktes den 22 maj 1954, med en längd på 51 mm, en bredd av 25 mm och 19 mm höjd. Vikten var 426,5 ct. Det tog den berömda ädelstenssliparen Bernard de Haan hela 58  arbetsdagar att slipa fram den berömda diamanten som går under namnet “Ice Queen”. Den färdigställda ädelstenen hade 128,25 carat, 58 fasetter och ytterligare 86 fasetter på rondisten, alltså totalt 144 fasetter.

De Beers Centenary

1988 hittades en oslipad diamant på 599,10 carat med perfekt färg. Den presenterades för allmänheten i samband med hundraårsjubileet för stora diamanthandlarföretaget De Beers samma år. Med tanke på diamantens storlek och kvalitet är det inte konstigt att den vann hela branschens respekt och beundran.

Diamanten Golden Jubilee

Den bruna oslipad diamanten var på svindlande 755.50 carat. Det tog ett helt år att behandla den! Men när den väl var färdigbearbetad var det ett slipat mästerverk med 148 helt symmetriska fasetter, med en vikt på hela 545.67 carat. Det här är en diamant som väckte så mycket uppmärksamhet att påven Johannes Paulus II välsignade den. Även högt uppsatta imamer och högt uppsatta buddhistmunkar har väksignat denna diamant.

Diamanten Taylor-Burton

Det sägs att diamanten är kvinnans bästa vän och i en kvinnas fall var det i vart fall definitivt sant. Den kvinnan var skådespelarskan Elizabeth Taylor. Hennes femte make, Richard Burton, gav henne den här vackra diamanten i present 1969.