Diamanter är fina i en ring.

Diamanter – vi vill lära dig mer

Visste du att Juwelo har ett omfångsrikt ädelstenslexikon? Du hittar det på vår hemsida!
Där kan du lära dig mer om diamanter och många andra ädelstenar!
I den här artikeln får du några exempel på vilken typ av information du kan hitta i vårt lexikon.

Vårt lexikon är uppbyggt enligt en enkel struktur. Du har en rad olika avdelningar för varje ädelsten. Ofta inleds det med en sektion om ädelstenens namn, och var namnet härstammar ifrån.  Vad gäller diamanter så kommer namnet från det grekiska ordet adamas, som fritt översatt betyder osårbar. Namnet åsyftar det faktum att diamanter är väldigt hårda och därmed svåra att repa eller förstöra.

En annan sak som avhandlas för ädelstenarna i vårt lexikon är deras kemiska sammansättning och kristallstruktur. Visste du till exempel att skälet till att det inte finns så många färgade diamanter är att den kompakta atomstrukturen gör att väldigt få spårämnen kan ta sig in i strukturen?

Mer om diamanter

Ett annat tema som dyker upp i vårt lexikon är ursprung och härkomst för de olika ädelstenarna. Värt att notera för diamantentusiasten är att 65 procent av världens samlade diamantbrytning sker i Afrika.

Och även om vi i dag lever i moderna sekulära samhällen tycker vi fortfarande att det är lite kul med myter och sägner. Därför finns även en sektion där mytologiska funktioner tas upp. Grekiska filosofer trodde till exempel att en diamant var en tår från en gud. Genom åren har kungen av ädelstenar tillskrivits många esoteriska egenskaper, som att en diamant kan ge dess ägare extra mod och styrka.

För oss på Juwelo är det viktigt att du som kund känner dig trygg med dina köp. En vital del i vårt lexikon är därför den avdelning vi kallar “kännetecknande egenskaper”. Många ädelstenssorter är snarlika andra sorter, med hjälp av denna guide lär dug dig hur du enklare kan särskilja olika sorters juveler åt. En idealisk diamant har perfekt balans mellan eld (dispersion), färgspel och stenens karaktäristiska briljans.

utöver detta hittar du även rengöringstips och information om vilka olika sorter som finns av de olika ädelstenarna. Juwelo ädelstenslexikon är helt enkelt en mycket bra informationskälla för dig som vill lära dig mer om ädelstenar!