cartier_reportage1

Cartier – världens mest kända panter

Cartier är ett av världens mest kända mode- och designhus. I mer än hundra år har celebriteter och societet världen över hänförts av deras vackra kreationer i art deco-stil. Deras maskot och kännetecken är en vacker panter som känns lika elegant och relevant då som nu.

Hundraårsjubileumet firades den 1 september 2014. Då lanserades en diamant- och smyckeskollektion i 64 delar med den ikoniska pantern. I kollektionen fanns allt från arm- och halsband till ringar och örhängen. De olika designerna skiljde sig mycket åt vad gällde design och vilka sorters ädelstenar som användes. En sak var dock återkommande, de karaktäristiska gröna ögonen, formade av smaragder.

argyle-fancy-diamant

Argyle-fancy-diamanter.

Cartier och pantern

Men hur kom det sig då att modehuset valde just en panter som symbol?
För att svara på den frågan måste vi gå längre tillbaka i tiden, till 1847 närmare bestämt.
Då grundade Louis-Francois Cartier sitt företag.  Det skulle dock dröja en bit in på 1900-talet innan Cartier blev en global världspelare, en symbol för lyx!

Mycket av framgångarna kunde tillskrivas Louis-Francois sonson, Louis. Det var också han som anlitade konstnären George Barbier.
Barbiers uppdrag?
Att måla en stilfull kvinna klädd med juveler, med en panter vid sin sida. Resten är historia.
Redan samma år släppte Cartier sin första panter-produkt. Det var en klocka.

Det var dock designern Jeanne Toussaint som lyfte pantern och därmed Cartier till nya höjder. Toussaint var modig, stolt, driven, mycket duktig och såg potentialen i pantern. Det var inte för intet som kallades juvelbranschens svar på Coco Chanel.
Hon skulle komma att skapa många panterinspirerade designer för Cartier, däribland deras första panterring, som i dag är ett av företagets signum.

Toussaint hade ett extremt bra öga för detaljer och visste exakt hur hon bäst skulle ombinera olika beståndsdelar. Dessutom var hon orädd och vågade testa nya saker. En av Toussaints stora inspirationskällor var indisk kultur. Trots att Cartier ansågs vara ett lyxmärke av rang drog hon sig heller inte för att använda billigare ädelstenar, som till exempel korall, i sina designer

Jeanne Toussaint dog 1978, men hennes arv lever vidare. Det råder ingen tvekan om att denna panter är en katt med klass. En sann klassiker inom juvelbranschen!

Läs mer om ädelstenar, mode, myter och fakta i juwelo ädelstenslexikon!