boulder-opal

Boulder-opal, undret från Australien!

Boulder-opal är en spännande ädelsten. Trots konkurrens från Mexiko med deras eldopaler och Etiopien med de underbara Welo-opalerna så är Australien fortsatt en storspelare på marknaden, delvis på grund av denna vackra ädelsten.

Vi kommer att skriva om Welo-opaler fråN Etiopien vid ett annat tillfälle, men i dag ska det handla om opaler från Down Under!

Härkomst för Boulder-opal

Boulder-opaler kommer från regionen Queensland i Australien. Speciellt finner man dem i sydvästra Queensland och även i Quilpie, Yowah och Eromanga.
De sedimentära bergarterna i regionen går tillbaka till kritaperioden. Således kommer berget från en period som började omkring 145 miljoner år sedan.  Vittringsprocesser var en naturligt del av det fortsatta kretsloppet, där mikroorganismer av kiseldioxid hamnade i vatten, sprickor och skrevor. Den ständiga förändringen av fukt och efterföljande avdunstning ledde till förstärkning av kiseldioxiden och därmed bildades vacker Opal.

De första Boulder-opalerna hittades 1869 och 1871 upprättades den första gruvan i Quilpie. Än så länge är svart opal fortfarande den mest värdefulla opalen från Australien, följt av Boulder-opal. Den senare varianten är dock långt mer sällsynt egentligen, och står än så länge bara för två procent av den totala utvinningen, men det kan nog komma att ändras i framtiden. Boulder-opal utvinns i områden som sträcker sig över mycket stora ytor. De är förhållandevis outforskade. Det kan därför komma att dyka upp mer Boulder-opal på marknaden framöver.

Kännetecknande egenskaper för Boulder-opal

Boulder-opal återfinns i järnmalm, där den fyller vener, sprickor, grottor och sprickor. Det är därför den fått sitt namn (Boulder betyder berg eller sten på engelska).
Det är väldigt svårt att få loss den här opalen från berget, så en del finns ofta kvar i råstenen. Det kan leda till problem vid slipningen. Men det kan också bidra till bättre färgspel och opalescens och bidra till en mer vibrant och tålig opal. På grund av denna inbyggda matris med järnmalm är Boulder-opaler mer stryktåliga än andra opaler, och har en högre densitet.
Ofta slipas de i irreguljära former, för att bibehålla så mycket som möjligt av ädelstensstorleken, och därmed dess värde.
Det är ganska lätt att identifiera en Boulder-opal, tack vare järnmalmsmatrisen, som ger den en mörkbrun färgton och distinktikta optiska egenskaper. På grund av detta är det även en opak ädelsten. Det går med andra ord inte att se igenom den.

Fin Boulder-opal.

Fin Boulder-opal.

Vård av Boulder-opal

Jämfört med många andra ädelstenar är opaler överlag ganska ömtåliga. De kräver öm vård och bör bäras varsamt. Det är inget för extremsportaren. Om den tillåts ligga i torra rum länge kan ytfasaden spricka likt en medelålderskris. Bästa är att förvara din Boulder-opal i ett lite fuktigt rum i ett bra smyckeskrin. Om inte det går rekommenderas att du lägger den i en tätförsluten plastficka tillsammans med ett fuktgivande material, som en fuktig trasa. Det förhindrar opalen från att torka ut.
Boulder-opaler är även ömtåliga för stora temperaturskillnader, samt behöver rengöras på reguljär basis. Använd en mild tvål, varmt vatten och en mjuk putsduk för att torka av ädelstenen. Du bör även hålla alla dina opaler långt från allehanda kemikalier och parfym. Har en opal väl gått sönder eller spruckit är det oftast bättre att byta ut den snarare än att laga den.

Stjärnornars ädelsten

Många smyckesdesigners och skådespelare gillar den komplexa opalen. Designern Irene Neuwirth är ett fan, precis som Jennifer Hudson. Skådespelerskan äntrade röda mattan på Oscargalan 2013 med örhängen med Boulder-opal.