bärnstensgatan genom europa

Bärnstensgatan – raka vägen genom Europa!

Förra helgen åkte jag till Östersjön på tyska sidan och tänkte därför nu berätta om stenarna som kan hittas där. Så fort jag kom fram gick jag ned till den vita stranden och inledde mitt sökande. Jag kände mig verkligen uppslukad av att hitta bärnsten, norra europas guld. Tyskarna brukade förr i tiden kalla stenarna för ”gudarnas tårar”.

De gamla grekerna döpte denna organiska ädelsten till elektron. Detta på grund av dess förmåga att leda statisk elektricitet. En man med det Game of Thrones-liknande namnet Thales av Miletos hade upptäckt denna ovanliga egenskap, som det alltså fanns vetenskapligt belägg för. Stenen tillskrevs dock även en rad magiska krafter, som det däremot aldrig hittats några vetenskapliga belägg för…

Jag kommer inte att gå in alltför mycket i detalj gällande beskrivning och kemi vad gäller denna organiska ädelsten. Allt du behöver veta rent faktamässigt om bärnsten kommer du kunna hitta i vårt ädelstenslexikon när vi öppnar upp vår webbutik för Juwelo Sverige i höst.

Den så kallade bärnstensgatan, även kallad vägen för elektron, har sitt ursprung i antiken och syftar alltså på de handelsvägar som bärnsten skeppats genom Europa på. Det är en handel som pågått i tusentals år där bärnsten från Östersjön fraktats hela vägen ned till Medelhavet. Det har till och med hittats fynd i faraon Tutankhamons grav.

Första fyndet av bärnsten

Det första riktiga beviset på förekomst av baltisk bärnsten kommer från Phyteas av Massalia (Marseille). Han ledde den grekiska handelsflottan, samt var geograf och upptäcktsresande. Han beskrivs som den första som kopplade att bärnsten var fossil kåda, även om det finns äldre fynd som bekräftar att de användes av människor långt innan Phyteas kom fram till vad den organiska ädelstenen faktiskt bestod av.

Handel med bärnsten – naturliga skäl

Handeln  kom av naturliga skäl att formas utifrån transportvägarna via vatten i norra Europa. Plinius den äldre (23-79) var den första som i skrift nämnde fenomenet bärnstensväg. Dessa handelsvägar gick via floder i södra Europa, inklusive Rhen, Donau och Wisła med flera. Bärnsten fann sedan sin väg över Pommern och Polen, genom “Mähriska porten” och över Alperna. Via Österrike och Slovenien nådde man så småningom Adriatiska havet. Därifrån spreds stenarna vidare i medelhavsregionen. Det går rent generellt att urskilja flera olika rutter.

Tack vare arkeologiska utgrävningar har forskare kunnat bevisa handelsförbindelserna från nord till syd redan mellan bronsålders-stammar. En centralort för handeln var Bernsdorf i tyska Bayern. Den lilla staden blev en slags knytpunkt någonstans i mitten av bärnstensvägen under hundratals år.

I dag är det lättare än någonsin att frakta och handla med bärnsten, men faktum är att du också kan hitta egen bärnsten. I Sverige finns det till exempel möjlighet att hitta fynd på Skånes sydkust, framförallt i den västra delen. Falsterbohalvön är ett bra område som är rikt på bärnsten, framförallt naturreservatet Måkläppen. Där får man leta 3 månader per år.

Som kuriosa kan nämnas är att även finns ett bärnstensmuseum i de krokarna. Det ligger i Kämpinge och drivs av bärnstensentusiasten Leif Brost.

Du kan läsa mer om bärnstensmuseet på Leif Brosts hemsida.
http://www.brost.se/swe/welcome/index.html