smaragd_en_månadssten

Allt du behöver veta om månadsstenar

Att ge bort månadsstenar är en gammal sedvänja. Det kan dock vara ganska förvirrande att hitta rätt månadssten. Det finns många myter och sägner som florerar kring månadsstenar. Att välja rätt blir heller inte lättare av att det för vissa månader finns flera olika stenar att välja på. Vi på Juwelo har därför gjort en guide över alla månadsstenar. Syftet med guiden är att hjälpa reda ut varför vissa månader har multipla stenar, vilka de olika stenarna är, och hur de används i smycken.

Månadsstenar – så blev det en tradition

Ett av främsta skälen till att det råder en viss förvirring kring termen ”månadssten” är att fenomenet funnits i många olika kulturer och historier seda urminnestider. Vilka stenar som förknippas med vilka månader kan därför variera beroende på vem du frågar, och vilka berättelser respondenten refererar till. Bland de kulturer och civilisationer där månadsstenar spelat en signifikant roll återfinns bland annat Inka- och Aztecindianer, antika Grekland, Romarriket och Persien.
En gemensam nämnare är att man vanligtvis förknippade månadsstenarna med olika helande och stärknade krafter. En annan vanlig trosuppfattning var att månadsstenen skulle lotsa bärarens själ till himlen efter livets slut.
På grund av det här återfinns olika system med månadsstenar. De här är de vanligaste:

Tibetanska månadstenar – en mytologi med tusentals år på nacken

Bibliska månadsstenar – kommer från det gamla testamentet och åsyftar de tolv stammarna av Israel

Ayuervediska månadsstenar – indiansk mytologi med stark anknytning till naturmedicin

Zodiakstenar – månadsstenar som är knutna till astrologin, och de tolv stjärntecknen i zodiaken.

Därför finns det multipla månadsstenar

Den nuvarande västerländska traditionen med månadsstenar är främst knuten till astrologin samt de bibliska månadsstenarna, men har förändrats och justerats över tid. Gällande de bibliska referenserna har det till exempel debatterats vilka tolv ädelstenar som egentligen användes i Aarons bröstharnesk, och det finns därför flera olika listor där.

1870 gjorde kända juvelerarfirman Tiffany & Co slutligen ett försök att skapa ett enhetligt system för tolv månadsstenar enligt den gregorianska kalendern. Detta fungerade dock inte, så 1912 samlades USA:s officiella juvelerarorgan i mellanvästern för att en gång för alla enas kring en lista och standardisera vilka stenar som tillhör vilken månad.

För att göra det möjligt för fler att köpa en månadssten så valde man att inkludera flera olika ädelstenar vissa månader, med några billigare alternativ till de dyrare ädelstenarna.
1952 uppdaterades sedan denna lista igen, och så har det hållit på.
Den senaste uppdateringen gjordes 2002.
Med alla ändringar och referenser till olika kulturer och trosuppfattningar är det med andra ord inte så konstigt att det finns många olika uppfattningar om vilken ädelsten som tillhör vilken månad…

Månadsstenar enligt Juwelo

På Juwelo saluför vi månadsstenar enligt följande:

Granat

Granat är månadssten för januari

Januari – Granat
Det sägs att granater är en markör för evig vänskap och förtroende. Det är därför en fin gåva att ge till en vän. Du hittar granater i många olika färger i vår tyska webbshop.
Titta här!

Februari – Ametist

Denna lila ädelsten är en sorts kvarts. Du hittar ametister över hela världen. Ryssland har traditionellt ansetts ha de finaste ametisterna.
Ganska många av de europeiska kungahusens kronjuveler innehåller ametister. Det blev populärt under 1800-talet, då det var en trend att använda färgade ädelstenar bland adeln. Detta på grund av att förråden av, till exempel, ofärgade diamanter just då var lågt. Ametisten sägs hjälpa bäraren att tänka snabbt och hålla huvudet kallt i stressade situationer.

Mars – Akvamarin

Mars är den första månaden som ofta tillskrivs mer än en månadssten. Vi har valt att fokusera på den senaste och mest vedertagna, akvamarin. Historiskt sett förekommer dock också ofta blodsten/heliotrop som månadssten för mars.
Akvamarin är en beryll. Den här ädelstenen sägs sprida lugn. Den var tidigare populär bland sjömän, då man trodde att akvamarinen skulle skydda dem mot sjögudarnas vrede.

April – Diamant

Den mest kända och populära ädelstenen av dem alla är månadssten för april. Diamanter kan förekomma i många olika färger, men rena/vita är vanligast. Den här ädelstenen har genom historien alltid förknippats med evig kärlek och är därför det klassiska valet för vigselringar.

Smaragdring

Smaragd är månadssten för maj

Maj – Smaragd

Den klassiska gröna smaragden är en passande representant för denna gröna vårmånad. Smaragden ska symbolisera återfödelse, välstånd, , vitalitet och ungdom.

Juni – Alexandrit, Månsten, Pärla

I juni finns det hela tre olika månadsstenar. Ironiskt nog fanns ingen av de tre på den lista som Tiffany & Co en gång i tiden satte ihop.
Numer anses pärlan vara den primära månadsstenen för juni. Ett pärlhalsband är därför aldrig fel som gåva till ett födelsedagsbarn född i denna månad.
Alexandrit är en mycket ovanlig ädelsten, som först upptäcktes i Ryssland 1831. Den har fått sitt namn efter den Tsar som var vid makten då.

Månstenar formas av två olika sorters fältspat och avger ofta olika sorters färgglans i olika sorters ljus. Ofta återfinns effekten Kattöga i månstenar. En månsten sägs ge dess ägare tur och välstånd. Det är en helig sten i Indien.

Juli – Rubin

Rubiner är en stryktålig och hård ädelsten. Det gör den till en bra partner för vardagsbruk. Hälsa, tur i kärlek och visdom förknippas ofta med rubinen.

Augusti – Peridot

Peridot är denna månads primära månadssten, och den som vi på Juwelo valt att fokusera på. Tidigare var Sardonyx, en slags Onyx, augustis primära månadssten.
Peridot är en färgstark och explosiv ädelsten, som ofta kommer upp till jordens yta via vulkanutbrott. På Hawaii sägs peridoter vara tårar från vulkangudinnan Pele.

Fancy-safirer

Så kallade Fancy-safirer. Safir är månadssten för september.

September – Safir

En vacker ädelsten som ska skydda mot olycka och faror. Safiren är en korund, precis som släktingen rubin.

Oktober – Turmalin & Opal

Turmalin får anses vara oktobers primära månadssten, men opal är fortsatt mycket populär. Turmaliner är ofta färgglada och flerfärgade.

November – Topas & Citrin

Topas är från vår synvinkel originalet här, och en topas passar bra på hösten. Additionen av citrin tycker jag personligen är lite märklig. Med sina ljusa och friska gula färger passar den för mig bättre på sommaren. Citrin sägs ha helande effekter, samt ge ägaren energi, hopp och värme.

Ratanakiri-zirkonguldring

Zirkon är en av månadsstenarna för december.


December – Tanzanit, Zirkon & Turkos

Ännu en månad med hela tre månadsstenar. Tanzanit har rika violetta färger och återfinns endast i en liten del av Tanzania. Det är därför en exklusiv och sällsynt ädelsten. Zirkon kommer i många olika färger och har en stark eld på grund av sin starka ljusbrytning. Den har varit känd sedan antiken.
En annan klassiker, turkos, är decembers tredje sten. Den sägs ge ägaren tur.
Som kuriosa kan nämnas att vissa listor även inkluderar blå topas som månadssten för december.

Månadsstenar som present

Att ge bort en månadssten visar att du tänkt lite extra på vilken present du ska ge födelsedagsbarnet, och kanske gjort lite research. Många uppskattar därför att få ett smycke eller accessoar med en månadssten.
Du kan dock även ge bort månadsstenar för att fira andra jubileum än födelsedagar. En present med en månadssten passar lika bra för konfirmationer, studenter, bröllopsdagar, julklappar, eller kanske som en lycka till-present till någon som precis startat eget företag?

Månadsstenar monteras ofta på halsband, då det inom många trosuppfattningar har ansetts vara det bästa sättet att bära sin lyckoamulett, för att få ut det mesta av dess energi. Numer, när de flesta är mindre vidskepliga, bärs dock månadsstenar med fördel även i ringar, armband eller broscher.