fancy-tanzanit

5 fakta och kuriosa om tanzanit

Tanzanit är en förhållandevis ny ädelstenen. Den är ett mycket intressant val, även om dess historik inte är lika anrik som för till exempel rubin. Här är de fem bra skäl till varför du bör överväga att äga ett halsband, ring,  hängsmycke eller någon annan spännande accessoar med tanzanit.

Färgen

En häftig grej är att det är en ädelstenssort som kan uppvisa pleokroism, eller till och med trikroism. Det här är fenomen som gör att ädelstenen visar olika färger beroende på vilken vinkel du betraktar den från, och i vilket slags ljus. Du kan läsa mer om pleokroism och trikroism i Juwelos ädelstenslexikon på juwelo.se/adelstenslexikon
Vi har samlat massor av spännande och läsvärd ädelstensfakta där. Vi tycker att det är viktigt att du är välinformerad inför dina köp av ädelstenssmycken!

Tanzanit som månadssten

Detta är numer en av decembers månadsstenar. Så har du någon slags anknytning till december så är det här ädelstenen för dig. Månadsstenar är en fin och gullig gåva som födelsedagsbarn kan bära med sig genom livet.

Myter om tanzanit

Det sägs att det här är en juvel som stärker kropp och själ, samt botar hudsjukdomar. Det finns så klart absolut inga som helst vetenskapliga belägg för detta, så ta den uppgiften med en nypa salt och se det för vad det är – lite kul kuriosa!

Fira 24 års-jubileum med tanzanit

Har du något jubileum som sträckt sig över 24 år? I så fall är det här den ädelsten som är jubileumssten!

Tanzanit som investering

På sikt kan detta mineral bli en mycket god investering inom ädelstensmarknaden. Kända existerande tillgångar beräknas ta slut om cirka tio år. Och då ska man komma ihåg att tanzanit redan i dag är tusen gånger mer sällsynt än diamant. Såvida inte nya fyndigheter hittas kan därför priset komma att stiga markant på sikt.